Η επιδημία του κορονοϊού έχει προκαλέσει πλήγμα τόσο στην προσφορά όσο και στη ζήτηση. Οι επιχειρηματικές διαταραχές έχουν μειώσει την παραγωγή, δημιουργώντας πλήγμα στην προσφορά. Οι ενέργειες για περιορισμό της εξάπλωσης της ασθένειας μέσω κλεισιμάτων και καραντίνας, οδηγούν επίσης σε μείωση της παραγωγικής ικανότητας. Ακόμη, οι εταιρείες που βασίζονται στην εφοδιαστική τους αλυσίδα για τις εμπορικές τους δραστηριότητες ενδέχεται να έχουν απώλειες λόγω ελλείψεων. Η απροθυμία των καταναλωτών και των επιχειρήσεων να ξοδέψουν, η απώλεια εισοδήματος, ο φόβος της μετάδοσης και η αυξημένη αβεβαιότητα κάνουν τους καταναλωτές να δαπανούν λιγότερα. Η επιδείνωση του καταναλωτικού και επιχειρηματικού κλίματος προβλέπεται να οδηγήσει τις επιχειρήσεις να αναμένουν χαμηλότερη ζήτηση και έτσι να μειώσουν τις δαπάνες, τις επενδύσεις τους ή να μην είναι σε θέση να πληρώσουν μισθούς. Με τη σειρά του, αυτό θα οδηγήσει στην απώλεια θέσεων εργασίας. Από πλευράς τραπεζών αυτή η αβεβαιότητα ενδεχομένως να αυξήσει το κόστος δανεισμού και οι χρηματοοικονομικοί όροι να καταστούν αυστηρότεροι κάτι που θα ενίσχυε την ύφεση. Οι προβλέψεις των διεθνών οίκων McKinsey & Co και JP Morgan καταλήγουν περίπου στα ίδια επικρατέστερα σενάρια.
ΣΕΝΑΡΙΟ 1 - ΓΡΗΓΟΡΗ ΑΝΑΚΑΜΨΗ
Τα κρατικά συστήματα υγείας ανταποκρίνονται θετικά στον αριθμό των νοσηλευμένων ασθενών. Υπάρχουν ελάχιστα κρούσματα που επηρεάζουν την αγορά εργασίας. Αυτό βοηθά και το γεγονός ότι ο κορονοϊος στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού παρουσιάζει χαμηλή μεταδοτικότητα. Με οδηγό την Κίνα καθώς είναι η πρώτη χώρα που παρουσιάσθηκαν τα κρούσματα η παγκόσμια οικονομία ανακάμπτει. Η οικονομική επιβράδυνση στις ΗΠΑ και την ευρωζώνη μειώνεται μέχρι τέλος του Μάϊου, η ζήτηση των καταναλωτών μειώνεται αλλά μέσα στο καλοκαίρι υπάρχει μια αργή αλλά σταθερή αύξηση. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αυτές, «μπορεί να είναι η συντομότερη και βαθύτερη ύφεση στη σύγχρονη ιστορία καθώς πιθανολογείται ότι θα διαρκέσει μόνο 2 τρίμηνα, με το 1ο τρίμηνο -12% σε ετησιοποιημένη βάση, το 2ο τρίμηνο -1%, το 3ο τρίμηνο +19% και το 4ο τρίμηνο +4%, ή -1,1% για όλο το 2020».
ΣΕΝΑΡΙΟ 2 - ΑΥΞΟΜΕΙΩΣΕΙΣ
Θα ζήσουμε το έτος του Κορονοϊού. Λόγω παγκόσμιας αστάθειας στα μέτρα πρόληψης και διαφορετικών ταχυτήτων βλέπε (Αγγλία) τα νοσήματα συνεχώς παρουσιάζονται με αποτέλεσμα οι κυβερνήσεις να παρατείνουν τα μέτρα πρόληψης. Παρ’ όλη την κάμψη την περίοδο του καλοκαιριού , ο ιός ανακάμπτει τον Σεπτέμβριο με νέα κρούσματα με αποτέλεσμα νέα μέτρα τα οποία ενδεχομένως να διαρκέσουν μέχρι και την επόμενη χρονιά 2021. Εάν υπάρξει 2ο κύμα μετάδοσης, η ύφεση στην παγκόσμια οικονομία θα έχει σχήμα W, με συνέπεια νέα περιοριστικά μέτρα και απότομες αυξομειώσεις της οικονομικής δραστηριότητας. Η εμπειρία της Κίνας θα δράσει ως πρόδρομος δείκτης άρα καλό είναι να παρακολουθούμε την πορεία της.
ΣΕΝΑΡΙΟ 3 - ΠΑΝΔΗΜΙΑ
Παρ' όλες τις αρχικά ενδείξεις για μείωση των νοσημάτων οι ιδιότητες του ιού αποδεικνύονται αρκετά πιο επικίνδυνες από ότι είχε αρχικά προβλεφθεί, χωρίς εποχικότητα με αρνητική μετάλλαξη του ιού, υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας και αυξημένη ασυμπτωματική μετάδοση. Οι νέες περιπτώσεις παγκοσμίως συνεχίζουν να ανεβαίνουν τον Σεπτέμβριο. Η παγκόσμια οικονομία βιώνει ένα οικονομικό σοκ που διαρκεί "το μεγαλύτερο μέρος του έτους". Μέσω των συνεχών χορηγιών οι οικονομίες αποδυναμώνονται αρκετά και οι συνέπειες είναι παρόμοιες με μεγάλα οικονομικά κραχ.
Η κρίση του κορονοϊού έφερε νέα δεδομένα στις κρίσεις που γνωρίζαμε μέχρι τώρα. Η διαφορά της συγκεκριμένης τύπου κρίσης από τις υπόλοιπες είναι ότι μέσω των περιοριστικών μέτρων δημιουργείται μια ξαφνική διακοπή ταυτόχρονα των ροών υλικών, ανθρώπων αλλά και κεφαλαίων. Επίσης η συγκεκριμένη κρίση εάν επικρατήσει το 2ο σενάριο θα επανεμφανίζεται με ενναλακτικά επεισόδια. Η απότομη κάθοδος θα φέρνει και την απότομη άνοδο αλλά οι παρατεταμένες περίοδοι στασιμότητας και οικονομικών περιορισμών θα αφήσουν το στίγμα τους μακροχρόνια. Θα ήταν επιπολαιότητα όταν επανέλθει να το αντιμετωπίσουμε ως "κριση" και να μην είμαστε κατάλληλα προετοιμασμένοι καθώς θα έχουμε και την εμπειρία της πρώτης φάσης.
Write a comment